Εδώ και τώρα μονιμοποίηση των εργαζομένων στο Πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Εορδαίας

Κάτω από την πίεση και τους αγώνες των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” συζητήθηκε και πάρθηκε Απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας στις 28/01/2019 (και σε άλλα Δημοτικά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα) η σύστασης νέας οργανικής μονάδας με 16 θέσεις τακτικό προσωπικό. Από τότε το θέμα έχει παγώσει.

Αναγνωρίζεται από όλους ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι βρίσκονται στις σημερινές συνθήκες στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19 (κορονοϊός) και η προσφορά τους είναι αναγνωρίσιμη από όλους η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση και των ίδιων των εργαζομένων, κυκλοφόρησε “σχέδιο” προκήρυξης με αριθμό 3Κ/2020 για την πλήρωση 2.909 θέσεων τακτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων. Ο τρόπος όμως κατανομής των θέσεων, έτσι όπως γίνεται, μας παραπέμπει στον τρόπο κατανομής της 3Κ/2018 και το πως εξαπατήθηκαν τότε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων. Θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία τότε των εργαζομένων στην καθαριότητα, έμεινε εκτός γιατί οι θέσεις με ειδική εμπειρία ήταν κατά πολύ λιγότερες από το υπάρχον προσωπικό του προγράμματος. Για του λόγου το αληθές στο δήμο Εορδαίας από τους 34 συμβασιούχους προσλήφθηκαν μόνο οι 11 από τον διαγωνισμό. Ακριβώς το ίδιο προκύπτει και από το “σχέδιο” της προκήρυξης και μεγάλο μέρος των σημερινών εργαζομένων θα μείνει εκτός του Προγράμματος.

Ο εμπαιγμός όμως της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της εξάπλωσης της θανατηφόρας πανδημίας του κορονοϊού, δεν σταματάει στο σχέδιο προκήρυξης. Αν και στο δήμο μας, δεν είναι απλήρωτοι όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους της Ελλάδας, δεν είναι όμως ενταγμένοι στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και δεν συμπεριλαμβάνονται στο έκτακτο επίδομα που θα δοθεί στο νοσηλευτικό προσωπικό. Λεφτά υπάρχουν για ιδιώτες κ διαφημίσεις άλλα δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που εδώ και 17 χρόνια έχουν τους εργαζόμενους στο “Βοήθεια στο Σπίτι” σε ομηρία, αφού κάθε χρόνο ζούσαν με την αγωνία και την ανασφάλεια αν θα συνεχιστεί το Πρόγραμμα και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις. Επίσης ευθύνες έχουν και όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνταν στην προηγούμενη Βουλή, πλην ΚΚΕ, που στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος δεν ψήφισαν για να απαλειφθεί το άρθρο 103 και κάθε διάταξη του Συντάγματος που εμπόδιζε, ακύρωνε ή απαγόρευε τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Καλούμε λοιπόν η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό στους εργαζόμενους του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”. Η μονιμοποίηση των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι” είναι ο μοναδικός δρόμος που διασφαλίζει τόσο το δικαίωμα στη δουλειά για τους εργαζόμενους, όσο και στην απρόσκοπτη λειτουργία των υποδομών. Παράλληλα στέκεται εμπόδιο στους σχεδιασμούς της την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών δομών. Η λαϊκή οικογένεια είχε χθες, έχει σήμερα λόγω της πανδημίας, αλλά πολύ περισσότερο θα έχει και αύριο την ανάγκη για δωρεάν δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν τις πραγματικές της ανάγκες που συνεχώς διευρύνονται, εν μέρη και ως συνέπεια των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζονται.

Διεκδικούμε:
• Μονιμοποίηση όλου του υπάρχοντος προσωπικού του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Ενίσχυση του προγράμματος με την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.
• Έκτακτη χρηματοδότηση των δήμων για τις αυξημένες ανάγκες λειτουργίας των συγκεκριμένων δομών όπως και για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των εξυπηρετούμενων στις δομές
• Ένταξη στο καθεστώς ασφάλισης των ΒΑΕ
• Οριστική επαναφορά του 13 ου και 14 ου μισθού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο

Καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να πιέσουν την κυβέρνηση για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.